Transpiratia excesiva-hiperhidroza
Ce este hiperhidroza?
Hiperhidroza este termenul medical pentru transpiratia in exces fata de cea necesara in mod normal pentru reglarea temperaturii corporale. Este un simptom frecvent care produce foarte mult disconfort pacientului.
Afectiunea debuteaza in copilarie sau adolescenta si poate afecta orice regiune a corpului. Hiperhidroza poate fi idiopatica sau secundara diverselor afectiuni (metabolice, nervoase, stari febrile, tratamente medicamentoase).
Hiperhidroza severa afecteaza viata pacientului si confortul acestuia, ii ingreuneaza contactele sociale si profesionale, uneori chiar si in prezenta unei igiene riguroase.
Hiperhidroza afecteaza ambele sexe in egala masura si se poate manifesta la orice varsta. Un procent semnificativ din pacienti au un alt membru al familiei care are aceasta problema, de aceea se considera ca boala poate avea transmitere genetica (in forma ei idiopatica).
Exista trei tipuri de hiperhidroza: indusa emotional (afecteaza in principal zona axilara, palmele si plantele), hiperhidroza localizata si hiperhidroza generalizata.\
Cum se trateaza hiperhidroza?
Exista mai multe variante terapeutice, cele mai moderne incluzand:
1. Tratament local antiperspirant administrat fara reteta - reprezinta, de obicei tratamentul de prima intentie Cele mai eficiente sunt antiperspirantele continand clorura de aluminiu. Concentratia acesteia poate ajunge la 15-20%, substanta fiind dizolvata in alcool etilic anhidru. Substanta astfel obtinuta este eficienta in special in tratamentul hiperhidrozei axilare si palmare. Se recomanda aplicare solutiei in timpul noptii (inainte de culcare) si lasarea ei sa actioneze peste noapte.
2. Tratament local antiperspirant pe baza de reteta - clorura de aluminiu hexahidrat. Ea se aplica seara la culcare, timp de 7-10 seri consecutiv, iar dupa instalarea efectului se va aplica doar 1 data/saptamana pentru a asigura mentinerea acestuia. Tratamentul nu este eficient pacientilor cu hiperhidroza palmo-plantara, iar aparitia efectelor secundare impune restrictionarea utilizarii lui.
3. Tratament cu toxina botulinica - este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru hiperhidroza axilara.Prin injectarea toxinei sunt scose din functie glandele exocrine sudoripare. Efectul dureaza pana la 8-9 luni, in functie de locul injectiei, doza administrata si reactivitatea individuala.Consta in injectarea a aproximativ 30- 50 unitati de toxina botulinica in 15-20 de puncte diferite care sa acopere intreaga arie afectata. Procedura poate fi resimtita ca inconfortabila de catre pacient. Toxina botulinica se poate folosi si in cazul hiperhidrozei palmare si faciale dar rezultatele nu sunt la fle de bune. Printre efectele neplacute se numara paralizia temporara de muschi palmari sau faciali (in functie de localizarea injectiei).
4. Iontoforeza- este o procedura prin care o substanta ionizata este trecuta prin pielea intacta prin aplicarea directa a unui curent electric. Iontoforeza cu apa este considerata un tratament de electie pentru hiperhidroza palmelor si plantelor. Procedeul poate fi perceput ca dureros de o parte din pacienti, mai ales la inceput. In timp, insa, organismul se adapteaza iontoforezei. Curele initiale constau in aplicare de curent electric timp de 10-20 minute/sedinta, la inceput de 2-3 ori/saptamana. Programul de intretinere consta in sedinte efectuate la 1-3 saptamani distanta (in functie de raspunsul organismului).
5. Tratamentul chirurgical: este reprezentat de simpatectomie toracica endoscopica. Simpatectomia se realizeaza printr-o mica incizie in zona axilara, cu pacientul aflat sub anestezie generala si presupune intreruperea nervului fie prin sectionarea lui fie prin clamparea lui.
Simpatectomia lombara este o metoda de rezerva adresata pacientilor cu hiperhidroza plantara care nu se amelioreaza dupa simpatectomia toracica. Rata de succes a procedurii este in jur de 90%, insa nu toti pacientii au indicatie pentru efectuarea ei.
6. Alte metode terapeutice
Pacientii pot incerca si alte terapii, mai mult sau mai putin eficiente, cum ar fi:
♦ tratamente naturiste,
♦ acupunctura,
♦ hipnoza
♦ meditatie,
♦ utilizarea pudrei de talc la nivelul zonelor implicate.