Dr. Daniela Catanas | Clinica dermatologie, estetica faciala

Tratamentul cu toxina botulinica

TOXINA BOTULINICA este poate cea mai folsosita substanta in medicina estetica deoarece este folosita de peste 30 de ani iar numarul pacientilor tratati este de ordinul zecilor de milioane!


Efectul ei de netezire a ridurilor a fost observat intamplatorde catre dr Carruthers la pacientii tratati de blefarospasm. El este primul medic care a studiat efectele, a descris indicatiile si metodele de injectare. Toxina botulinica este considerata de electie in tratamentul ridurilor de la nivelul 1/3 superioare a fetei, respectiv ridurile din jurul ochilor, fruntii sau glabelei -zona dintre sprancene.

Toxina botulinica actioneaza asupra muschilor situati sub ridurilor, producand o relaxare musculara. Deoarece fibrele musculare sunt superficiale si au insertie la nivelul pielii, atunci cand se relaxeaza muschiul acesta intinde pielea de deasupra producand in acest fel o netezire a ridurilor.

Toxina botulinica actioneaza lent de la injectare , efectul maxim apare la 7-10 zile de la tratament iar durata efectului este limitata, intre 3 si 6 luni, in functie de zona tratata, de cantitatea de toxina administrata si de tipul de toxina botulinica folosita.

Toxina botulinica este folosita nu numai in medicina estetica dar si in neurologie si ortopedie in tratamentul spasmelor musculare, al paraliziilor spastice, in migrene cronice sau in tratamentul transpiratiilor abundente axilare, plamare sau plantare.


Indicatiile toxinei botulinice sunt urmatoarele:

  • tratamentul ridurilor perioculare denumite si laba gastei;
  • tratamentul ridurilor fruntii;
  • tratamentul ridurilor dintre sprancene;
  • tratamentul transpiratiei excesive axilare - hiperhidroza;
  • tratamentul hiperhidrozei palmare si plantare;
  • tratamentul gatului si al platismei - benzile musculare contractate la nivelul gatului;
  • tratamentul ridurilor superificiale din jurul gurii.

Toxina botulinica poate fi folosita in combinatie cu alte tratamente, precum firele de suspensie, acidul hialuronic, mesoterapie, terapie laser.

Nu se recomanda folosirea toxinei botulinice in exces deoarece muschii se pot atrofia si subtia iar toxina botulinica sa-si piarda efectul. Din acest motiv recomandam tratamentul cu toxina botulinica de 2 ori pe an, cel mult de 3 ori pe an.