Dr. Daniela Catanas | Clinica dermatologie, estetica faciala

Tratamentul cu acid polilactic PLLA

Colagenul este principala componenta a pielii avand un rol de sustinere, elasticitate si fermitate. Cu cat avem mai mult colagen si mai de calitate cu atat pielea noastra va arata mai tanara, mai elastica, mai stralucitoare.

Cu timpul, datorita varstei si expunerilor la factorii de mediu, corpul produce din ce in ce mai putin colagen iar colagenul produs este de calitate inferioara.

Din acest motiv apar ridurile, deshidratarea pielii si aspectul imbatranit al ei.

Chiar daca folosesti creme cu formule imbunatatite de colagen, acestea sunt absorbite in cantitate foarte mica deoarece nu pot penetra pielea iar procesul de imbatranire va continua. Singurele solutiipentru a mentine calitatea pielii noastre sunt tratamentele estetice care folosesc substante sau factori fizici care stimuleaza fibroblastii, celulele raspunzatoare de producerea de colagen in corpul nostru.


Acidul polilactil sau prescurtat PLLA este una din aceste substante, avand un puternic efect de stimulare si sinteza de colagen

PLLA este folosit de 30 de ani in lumea medicala, fiind cunoscut pentru proprietatile sale: biodegradabil, biocompatibil, inert imunologic, derivat din familia alfa hidroxi acizilor, stimulator puternic de colagen.

PLLA a fost si este folosit in chirurgie, ortopedie, medicina estetica, stomatologie.


Primul produs PLLA a fost Sculptra, lansata pe piata din 1999, produs revolutionar care a venit in ajutorul pacientilor cu HIV SIDA, iar apoi a fost folosit si in medicina estetica pentru intinerirea si reconturarea fetei.


PLLA actioneaza in derm producand o stimulare intensa a fibroblastilor, celule producatoare de colagen. Acestea vor incepe sa produca fibre noi de colagen iar dermul nostru se va umple si se va indesi,efect observat in medie dupa 3-4 saptamani de la injectare. Pielea noastra va deveni mai ferma, mai elastica, mai densa, mai hidratata iar volumul fetei se va restabilit. Practic luna de luna,tegumentul nostru va intineri natural, subtil si frumos.

Rezultatul va dura o perioada mare de timp, deoarece colagenul nostru se pastreaza peste 2-3 ani.


PLLA are urmatoarele indicatii:

  • reface / reintinereste structura dermului mult imbatranit prin stimulare de colagen;
  • umplere riduri si santuri profunde;
  • umplere cicatrici post acneice / varicela;
  • refacereaconturului fatei;
  • umplerea si refacerea zonei tamplelor, a fruntii, a pometilor, barbiei, liniei mandibulare;
  • refacerea pometilor si a obrajilor dupa slabiri importante;
  • tratamentul laxitatii cutanate de la nivelul  gatului, fetei, decolteului, coapselor, bratelor.


Pentru un efect de durata se recomanda efectuarea a 3 tratamente la interval de o luna.

Imediat dupa tratament se recomanda efectuarea de masaj zilnic, de mai multe ori pe zi, timp de 2 saptamani.