Dr. Daniela Catanas | Clinica dermatologie, estetica faciala

Tratamente cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este un polizaharid care se gaseste din abundenta in aproape toate structurile organismului de tip conjunctiv precum piele, articulatii, ochi, valve cardiace etc.

Principalul rol al acidului hialuronic este cel de hidratare, lubrefiere si sustinere a tesuturilor.

Putem sa ne imaginam acidul hialuronic ca un burete care se umfla si isi mareste volumul prin legarea moleculelor de apa din mediul inconjurator.

Pielea noastra contine o cantitate mare de acid hialuronic care cu timpul se diminueaza considerabil, iar varsta, expunerile la radiatiile ultraviolete repetate, deshidratarea si modul de viata afecteaza cantitatea de acid hialuronic din tesut.


In medicina estetica acidul hialuronic folosit este unul de sinteza, cu greutati moleculare diferite si  legaturi covalente intre lanturile moleculare. Aceste caracteristici dau anumite proprietati acidului hialuronic precum rezistenta la degradarea enzimatica, elasticitatea, plasticitatea, proprietatea de a se volumiza,  hidratarea si lubrefierea.


Rolurile acidului hialuronic folosit in medicina estetica sunt de a umple zonele care au pierdut volum ( pometi, buze, sant nazogenian, linie mandibulara, cearcane) de a corecta ridurile fine sau medii si de a hidrata un derm lipsit de structura si apa.


Datorita proprietatilor de hidratare si de lubrifiere acidul hialuronic este folosit cu foarte mare succes in ortopedie, oftamologie, cardiologie ca de exemplu in tratamentul afectiunilor osteo-articulare, afectiunilor oculare tip keratoconus sau in afectiunile valvelor cardiace precum prolapsul de valva mitrala.


Indicatiile acidului hialuronic in medicina estetica sunt:

  • umplere pometi, ridicare si redefinire contur facial.
  • corectie sant nazogenian.
  • umplere/ volumizare sau hidratare buze.
  •  ridicare varf nas.
  • umplere riduri.
  •  corectare linia cearcanelor.
  • ridicarea sprancenelor.
  • umplere cicatrici post acnee / varicela.
  • tratament piele deshidratata.
  • tratamentul  ridurilor de la nivelul gatului si decolteului.
  • tratamentul mainilor / genuchilor / coatelor.
  • ridicarea  si conturarea feselor.

Imediat dupa tratament se observa umplerea zonei respective si stergerea ridurilor fine. In plus datorita noilor formule de acid hialuronic mult imbunatatite, se obtine si o restructurare a zonei tratate, observata prin imbunatatirea calitatii dermului, pielea fiind mai hidratata, mai elastica mai uniforma.

Pacientul este sfatuit sa nu faca alte tratamente cosmetice in urmatoarele 2 saptamani, sa nu mearga la sauna si sa nu preseze foarte puternic zona tratata, deoarece in acest interval de timp acidul hialuronic este lax si se poate degrada foarte usor pierzandu-se din efectul maxim.

Recomandam pacientilor nostri si administrarea pe cale orala a acidului hialuronic deoarece studiile recente au aratat efecte foarte bune in mentinerea sanatatii pielii, ochiilor si articulatiilor. In plus, acidul hialuronic ajuta la incetinirea procesului degenerativ si a imbatranirii intregului organism.


Tratamentul cu acid hialuronic poate fi combinat si cu alte tratamente estetice precum, toxina botulinica, peeling chimic, tratament cu microace de tip dermaroller si Dermapen, mesoterapie.

Efectul obtinut cu acidul hialuronic depinde de zona tratata, de tipul de acid hialuronic folosit, de cantitatea utilizata, de calitatea vietii pacientului, efectul fiind intre 3 si 12 luni.