Dr. Daniela Catanas | Clinica dermatologie, estetica faciala

Lipoliza si tratamentul celulitei / depunerilor localizate de grasime

Ce este celulita?
Celulita este considerata gresit de unii ca fiind o boala. Ea este o acumulare a grasimii in straturile subcutanate, dand tegumentului aspectul neplacut de coaja de portocala. Se pare ca celulita este o caracteristica de rasasi sex, femeile albe, mai ales cele din bazinul mediteraneean dezvoltand acest defect de netezime cutanata, spre deosebire de femeile nordice sau africane.
Celulita apare din adolescenta odata cu modificarile hormonale specifice varstei, urmate de cresterea rapida a dimensiunilor corporale. Peretii fibrosi inextensibili care separa lobulii de grasime tractioneaza inegal suprafata pielii dandu-i aspectul capitonat de saltea sau coaja de portocala, grasimea protruzionind prin tegumentul prea flasc.

 

Ce este lipoliza?
Lipoliza este o metoda de tratament prin care se dizolva grasimile localizate de dimensiuni mici sau medii de la nivelul stratului subdermal, grasimi care nu pot fi eliminate prin exercitii fizice sau diete.
Lipoliza actioneaza prin injectarea in stratul de grasime a unui amestec de substante ce contine fosfatidilcolina, PPC, o substanta ce se gaseste in mod natural in corpul nostru avand rol in emulsifierea si descompunera grasimilor si a colesterolului.
PPC este o substanta hepatoprotectoare fiind folosita cu mult succes in reducerea nivelului de colesterol.
Pacientul ideal pentru lipoliza este pacientul care are o greutate aproape de normal, cu o dieta sanatoasa, care prezinta acumulari de grasime  localizata, care nu pot fi eliminate prin dieta sau sport: barbie dubla, pliuri in zona axilara, grasime in jurul genunchilor, interiorul coapsei, zona inferioara abdominala. Lipoliza este de asemenea ideala pentru pentru corectarea inegalitatilor rezultate dupa liposuctie.

 

Cum se efectueaza tratamentul?
Lipoliza consta in injectarea cu ajutorul unor ace foarte subtiri a amestecului ce contine PPC in stratul de grasime subdermic. Injectiile se fac la o distanta de 1,5-2 cm astfel incat sa se acopere toata suprafata de tratat.
Numarul de sedinte se stabileste la prima consultatie in functie de tipul de grasime localizata si de zona de tratat, astfel incat numarul poate varia intre 4-12.
Intervalul intre sedinte de asemenea poate varia de la 7 la 14 zile functie de raspunsul pacientului si de evaluarea clinica.
Imediat dupa tratament pot aparea roseata, caldura locala si o usoara tumefiere, semne care vor disparea in 2-3 zile.
Se recomanda masajul zonei imediat dupa tratament si in urmatoarele 3-7 zile.
Rezultatele se vad de la o sedinta la alta, prin diminuarea circumferintei zonei respective, prin diminuarea stratului grasos, prin inmuierea stratului adipos.
Este recomandat ca pe parcursul tratamentului pacientul sa se hidrateze foarte bine, sa nu consume mancaruri grase si sa creasca nivelul de sport. In felul acesta arderile grasimilor care sunt mobilizate din zona tratata sunt metabolizate in ficat mai usor.


Rezultatele obtinute sunt de durata sau chiar permanente, in sensul ca la o crestere in greutate ulteriora depunerile de grasime vor mici sau nule pe zona tratata.

Publicat la: 13/04/2015

Ultimele articole