Cum tratam linia mandbulara in estetica medicala
Linia mandibulara este un semn de frumusete si de tinerete. Persoanele cu linia mandibulara frumos si bine conturata, arata un profil suplu, tinar cu forme bine accentuate si definite.
DE CE PIERDEM CONTURUL MANDIBULAR?
Conturul mandibular il pierdem din doua cauze: ingrasarea excesiva si inaintarea in varsta.
Ingrasarea excesiva duce la depunerea de grasime la nivelul fetei, in special in straturile superficiale ale fetei, subdermic. Astfel linia mandibulara va fi acoperita de grasimea superficial depusa, iar fata astfel ingreunata va determina laxitate tegumentara si deplasarea compartimentelor grativational.
Cu inaintarea in varsta, se produc mai multe modificari structurale ale fetei, incepind cu resorbtia osoasa a mandibulei ,pometilor, mentonului asociind si laxitate tegumentara si ligamentare, ceea ce face ca compartimentele centrale si laterale ale fetei sa se deplaseze gravitational, acoperind partial/ total linia mandibulara. Astfel apare excesul de piele cu aspect de “buldogi”.
CE ESTE DE FACUT? CUM TRATAM SI REFACEM CONTURUL MANDIBULAR?
- Daca ne-am ingrasat, primul lucru va fi scaderea in greutate. Aceasta poate fi asociata cu interventii usoare de topire a grasimii aflata la nivelul fetei, fie chimic fie termic. Chimic prin folosirea substantelor de tip lipoliza care topesc local grasimea, sau termic prin radiofrecventa.
- Daca avem deaface cu o modificare datorata relaxarilor tegumentare si ligamentare, atunci se pot face procedee care stimuleaza tonusul tegumentar si ligamentar precum, laserul Eufoton / Aton, laserele Resurfacing, HIFU, Radiofrecventa, firele PDO sau PCL de stimulare de colagen, peelingul chimic mediu/profund.
- Liftingul chirurgical este de asemenea indicat daca laxitatea este foarte mare si nu poate fi corectata prin metodele mai sus amintite.
- Daca este vorba de o pierdere de volum osos sau a tesutului moale, atunci sunt necesare terapii de umplere si volumizare prin fillere impreuna cu terapii de lifting nechirurgical tip fire PDO, PCL, PLA, etc.
Toate aceste terapii pot fi combinate si sunt de obicei folosite in combinatie in functie de patologia fiecarui pacient.
De ce sunt necesare atat de multe interventii? deoarece trebuie sa tratatm nu numai conturul mandibular si de cele mai multe ori toata fata, inclusiv pometii, mentonul, zona preauriculara, santul nazo-genian.
Rezultatele de obicei sunt foarte multumitoare si de durata daca se foosec metode combinate de tratament.
DE LA CE VARSTA PUTEM INCEPE ACESTE TRATAMENTE?
Teoretic ar trebui dupa 25 ani, cand corpul nostru ajunge la maturitatea deplina. Dupa varsta de 25 ani, toate studiile demanstreaza clar ca incepe procesul de imbatranire prin diminuarea nivelului de colagen din piele si a matricei extracelulare. Este un soc intr-un fel sa stii ca atingi tinerea maxima la 25 ani, iar dupa aceea incepi sa imbatranesti, dar aceasta este realitatea.
Femeile sunt nevoite sa inceapa un pic mai devreme tratamentele cosmetice de preventie, recomandarea este de la 28-30 de ani in functie de stilul de viata si de tipul de ten.
Barbatii din cauza structurii hormonale pot incepe mai tarziu, respectiv 32-35 ani.