Dr. Daniela Catanas | Clinica dermatologie, estetica faciala

Cum tratam fruntea imbatranita?

Fruntea, cu timpul, poate suferi acelasi proces de imbatranire ca si restul corpului, uneori chiar mai pronuntat decat restul fetei. Acest proces de imbatranire relativ neuniform este determinat genetic dar si de factori externi si de stilul nostru de viata.

Noi doar observam unul sau mai multe aspecte din urmatoarele mai jos enumerate:

- aparitia ridurilor de la nivelul glabelei/ intre sprancene- sunt de obicei primele care apar;

- aparitia ridurilor verticale care au tendinta sa devina permanente;

- coborarea sprancenelor si a pleoapelor superioare cu modificarea formei ochilor;

- pierderea convexitatii la nivelul fruntii cu aparitia unor goluri deasupra sprancenelor;

- adancirea golurilor de la nivelul tamplelor.


Trebuie stiut ca procesul de imbatranire survine nu numai la nivelul pielii ci afecteaza osul, tesutul subcutanat, muschii si ligamentele. Respectiv la nivelul oaselor se produce o resorbtie si o micsorare a lor, la nivelul tesutului subcutanat se produce o atrofiere/ micsorare iar la nivelul muschilor si a ligamentelor se produc laxitate si atrofie.

Daca vrem sa avem un aspect intinerit atunci cu siguranta ca trebuie sa refacem aceasta zona.


Ce este de facut? 

In primul rand trebuie sa tratam cauzele aparitie imbatranirii, respectiv resorbtia osoasa si lipsa de volum, lipsa de colagen de la nivelul tesutului cutanat si subcutan si contractiile musculare prea puternice ale muschilor in special din zona glabelara.


1. Se repara pierderea osoasa de la nivelul tamplelor cu ajutorul fillerelor pe baza de acid hialuronic, sau Sculpra sau Ellanse sau Radiesse. Toate aceste substante au efect de umplere si de volumizare, in plus Sculptra , Ellanse si Radiesse stimuleaza si colagenul propriu si efectul poate fi unul de durata mai mare.

2. Se trateaza ridurile dinamice de la nivelul glabelei, in functie de adancimea lor, fie cu toxina botulinica fie sau/si cu acid hialuronic. Pentru cine nu tolereaza aceste tratamente se poate face un tratament cu fire resorbabile PDO. Acestea vor avea un efect de umplere dar si de relaxare, netezind ridurile, cu efect pe 9 luni pina la 1-1,5 ani.
3. Se trateaza ridurile orizontale de la nivelul fruntii cu acid hialuronic sau/ si toxina botulinica. Acidul hialuronic va avea un efect de umplere si de refacerea a convexitatii zonei in mod natural iar ridurile de expresie vor fi mult diminuate.
4. Pentru stimularea colagenului si armarea tesuturilor se poate face tratament cu fire resorabile PDO. In felul acesta laxitatea tegumentara se va reduce la fel ca si mobilitatea exagerata.
5. Ridicarea sprancenelor si a pleoapelor cu fire de ridicare tip Aptos sau Silhouette Soft. Acestea sunt indicate pentru a repozitiona sprancenele si a le da forma arcuita in mod natural.
6. Hidratarea si rejuvenarea pielii de la nivelul fruntii cu acid hialuronic de hidratare tip Restylane- Vital, Juvederm -Volite, Teosyal- Redensity pentru a reface textura imbatranita a pielii, a reda elasticitatea, hidratarea, diminua punctele negre.

 

Cand se vad efectele?

Efectele se vad imediat, in special cele de umplere/volumizare cu acid hialuronic / Ellanse sau combinatie de acid hialuronic cu Sculptra iar durata efectului se poate intinde pina la 3-4 ani!.

De asemenea vedem un efect imediat pe ridurile de expresie orizontale de la nivelul fruntii daca sunt tratate cu aceleasi substante.
Pe partea de colagen, imbunatatire / rejuvenare textura piele, vedem un efect dupa 7-10 zile, cand noul coalgen incepe sa fie vizibil. La fel si pentru ridurile tratate cu toxina botulinica, unde ridurile se vor estompa/ disparea in 7-10 zile.
Daca vom folosi firele de rejuvenare / colagen de tip PDO atunci efectele vor fi vizibile dupa 3-4 saptamani, cu un maxim la 3 luni iar durata efectului pina la 9 luni -1 an.


Etapele de tratament se vor discuta in prealabil la o consultatie si in functie de problemele intalnite se va face un plan de tratament personalizat si etapizat. Recomandarea noastra este sa se faca tratamentele in etape, astfel incat sa avem un control pe rezultat optim.

Publicat la: 10/01/2019

Ultimele articole